Η χρήση αδιάβροχων υποσέντονων ως προστατευτικά στρώματος, δεν αφορά μόνο οικογένειες με βρέφη ή ηλικιωμένους. Εκτός της ανάγκης για προστασία από την κατάβρεξη του στρώματος με ούρα-ο κυριότερος λόγος για τον οποίο κάποιος πραγματοποιεί την αγορά τους- ο ιδρώτας, ο σίελος κι άλλα σωματικά υγρά, μπορεί να αποτελέσουν αιτία δημιουργίας μιας εστίας βακτηρίων, μυκήτων και μούχλας στο σημείο που κοιμάστε.

Η χρήση επομένως των υποσέντονων συχνά αποτελεί προϋπόθεση για ένα υγιές περιβάλλον ύπνου. Τι πρέπει όμως κάποιος να προσέξει μέχρι να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή;

Τα περισσότερα «υποστρώματα» όπως διαφορετικά λέγονται είναι φτιαγμένα από PVC (βινύλιο), πολυαιθυλένιο και PEVA/EVA. Ποιο από τα τρία αυτά πλαστικά είναι το πλέον ασφαλές;

PVC

Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Διάφορες έρευνες έχουν καταγράψει το βινύλιο ως καρκινογόνο υλικό. Πέραν αυτού και οι πλαστικοποιητές που συμβάλλουν στην ευλυγισία του σκληρού PVC, ώστε να μπορεί να αποτελέσει στη συνέχεια προστατευτικό στρώματος, είναι φθαλικές εστέρες. Πρόκειται για μια γνωστή κατηγορία τοξικών χημικών ενώσεων που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες συνδέονται με την εμφάνιση άσθματος, καρκίνου, αναπαραγωγικής βλάβης, ηπατικής και νεφρικής βλάβης και έναρξης πρώιμης εφηβείας.

Πολυαιθυλένιο

Σαφώς η πλέον ασφαλής επιλογή υποσέντονου, αλλά μην το προτιμήσετε με τα μάτια κλειστά. Το πολυαιθυλένιο από μόνο του θεωρείται το πιο ασφαλές πλαστικό, αλλά κατά πόσο το έχει η εταιρεία κατασκευής του το αφήσει χωρίς πρόσθετους διαλύτες και επικίνδυνες χημικές ουσίες, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνήσετε πριν την αγορά. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση υποστρώματα φτιαγμένα από αφρό πολυαιθυλενίου. Η τοξική μυρωδιά τους προδίδει με τον πιο απλό τρόπο την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων προϊόντων.

PEVA / EVA

Η χρήση υποσέντονων από PEVA (πολυαιθυλένιο οξικού βινυλίου) ή EVA (αιθυλένιο οξικού βινυλίου) ενέχει σαφώς μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας. Πρόκειται για τύπο βινυλίου, χωρίς χλώριο, αλλά και πάλι…«βινύλιο». Υλικό που αρκεί για να αποκτήσουμε δεύτερες σκέψεις πριν αγοράσουμε κάποιο προϊόν.