Μπορεί για κάποιους η ιδέα της «γυμναστικής το καλοκαίρι» να ακούγεται εφιαλτική λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ωστόσο, για μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων, η καθημερινή γυμναστική στο σπίτι ή το γυμναστήριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός τους. Στην πραγματικότητα βέβαια και οι πρώτοι γυμνάζονται εντατικά τη θερινή σεζόν, ακόμη κι εν αγνοία τους! Κολύμπι, περτάτημα στον τόπο που θα επιλέξουν για διακοπές, βόλτες με ποδήλατο, είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που κάνουμε όλοι-μυημένοι και αμύητοι!
Η γυμναστική το καλοκαίρι ωστόσο θέλει προσοχή, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης και η μη διατήρηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα, περιμένουν στην γωνιά όποιον δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
Προς προστατεύετε κανείς από τους κινδύνους της γυμναστικής το καλοκαίρι;
1. Νερό
Όταν κάποιος ασκείται ιδρώνει και με τον ιδρώτα το σώμα του χάνει όχι μόνο νερό, αλλά ηλεκτρολύτες και οξέα. Η λεπτή ισορροπία μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού και απαιτεί την συχνή πόση νερού. Η παράλειψη του παραπάνω πολύ σύντομα καταλήγει σε αφυδάτωση, ζάλη, ναυτία και σε ακραίες περιπτώσεις σε νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Προσοχή! Μην το παρακάνετε με το νερό. Η υπερβολική κατανάλωση νερού, ενδέχεται να προκαλέσει υπονατριαιμία-πάθηση η οποία απαντώνται συμπτώματα όπως, σύγχυση, ναυτία, μυϊκές κράμπες και σπασμοί.
2. Επιλογή κατάλληλης ώρας
Η ώρα που θα επιλέξετε να κάνετε γυμναστική το καλοκαίρι είναι σημαντική. Αποφύγετε το διάστημα 10 π.μ-3μ.μ, που θεωρείται αυτό με την υψηλότερη θερμοκρασία της ημέρας.
3. Ακούστε το σώμα σας
Καμία οδηγία κανενός γυμναστή ή personal trainer δεν έχει μεγαλύτερη αξία από αυτό που σας λέει ο οργανισμός σας. Αν αισθανθείτε ζάλη, σκοτοδίνη ή ναυτία, σταματήστε αμέσως.
4. Επιλογή των σωστών ρούχων
Επιλέξτε άνετα ανοιχτόχρωμα ρούχα που βοηθούν την εξάτμιση του ιδρώτα. Οι σκληροπυρηνικοί της παρέας μπορούν επίσης να αναζητήσουν hi-tech ρούχα γυμναστικής ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο, φτιαγμένα από υλικά που υπόσχονται να σας κρατήσουν δροσερούς.