Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν στη συνάθροιση των ατόμων και προσφέρουν απλόχερα στους παρευρισκόμενους διασκεδαστικές στιγμές. Πέρα όμως από αυτό, έχουν θετική επίδραση και στην υγεία μας, μιας και τα οφέλη που αποκομίζουμε είναι αρκετά και σημαντικά ανεξαρτήτως της ηλικίας μας.

Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε μερικά βασικά πλεονεκτήματα τους σε σχέση με την υγεία μας.

Α)Προσφέρουν γέλιο και ικανοποίηση. Έχει αποδειχτεί ότι όταν γελάμε παράγονται ενδορφίνες, χημικές ουσίες του οργανισμού μας που συμβάλλουν σε ένα αίσθημα εφορίας και χαράς.

Β) Βοηθά την μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες. Η ενασχόληση με τέτοια παιχνίδια αναπτύσσει χρήσιμες ικανότητες και δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων. Ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου μας, ωφελούνται τα μέγιστα όταν παίζουμε τακτικά επιτραπέζια. Αυτά τα μέρη είναι η υπεύθυνα για τη σύνθετη σκέψη και τη βελτίωση της μνήμης.

Γ) Μειώνει τον κίνδυνό για νοητικές παθήσεις. Εξασκώντας το μυαλό μας και κρατώντας το απασχολημένο , μειώνεται ο κίνδυνος νοητικής εξασθένησης και κατά συνέπεια ο κίνδυνος άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Δ) Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η έκκριση ενδορφίνων που είδαμε παραπάνω , βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση η οποία όταν είναι σε υψηλά επίπεδα ευθύνεται για καρδιοπάθειες , εγκεφαλικά επεισόδια.

Ε) Επιταχύνει τις αντιδράσεις μας και την σκέψη μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που παίζουν συχνά παιχνίδια βρίσκουν πιο γρήγορα αντικείμενα , εν συγκρίσει με αυτούς που δεν ασχολούνται.

Στ) Καταστέλλει το άγχος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι αποδεδειγμένο πολλάκις ότι το στρες και η κατάθλιψη δυσχεραίνουν το έργο της καταπολέμησης των νόσων από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κατά συνέπεια οι θετικές σκέψεις και τα συναισθήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε επιτραπέζια παιχνίδια , αποτελούν πολύτιμους συμμάχους ενάντια στην καταπολέμηση του άγχους και στην απελευθέρωση από τον οργανισμό μας χημικών ουσιών που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζ) Θεραπεία κινητικότητας και αποθεραπεία από τραυματισμούς. Πολλά επιτραπέζια παιχνίδια απαιτούν λεπτή κινητικότητα καθώς και άλλες κινητικές δεξιότητες όπως συντονισμό κινήσεων και επιδεξιότητα. Η τακτική άσκηση και το συχνό παιχνίδι βελτιώνει αυτές τις βασικές δεξιότητες σε εκείνες τις ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν την ανάγκη να τις αναπτύξουν. Τέτοιες ομάδες αποτελούν τα μικρά παιδιά, τα άτομα με σωματικές αναπηρίες αλλά και ατόμων που αναρρώνουν από ατυχήματα. Πολλοί εργοθεραπευτές αλλά και παιδαγωγοί ειδικής αγωγής κάνουν χρήση και τέτοιων παιχνιδιών ως μέρος της θεραπείας.

Συμπερασματικά η ένταξη των επιτραπέζιων παιχνιδιών στην καθημερινότητα μας κρίνεται επωφελής και ευεργετική για τον καθένα, αφού μας προσθέτει νέες γνώσεις , δεξιότητες, διασκέδαση αλλά και πολλαπλά οφέλη για την θωράκιση της υγειάς μας.