Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 569 of /home/menon/roboticsurgery.gr/includes/menu.inc).

Οι φοιτητές Ιατρικής παρακολουθούν ζωντανές επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ομάδα φοιτητών ιατρικής παρακολούθησε από κοντά σειρά ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και τις παρουσίασε στο 16ο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος με μεγάλη επιτυχία. Το Σάββατο 17/4 οι φοιτητές μετέφεραν  μήνυμα αισιοδοξίας για την Ιατρική του μέλλοντος στους συμφοιτητές τους οι οποίοι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση διπλή επέμβαση χολοκυστεκτομής και σκωληκοειδεκτομής σε γυναίκα 43 ετών. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Κ.Κωνσταντινίδη, την πρώτη ομάδα ρομποτικής χειρουργικής στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι φοιτητές Ν.Αθανασίου, Α.Ντράνος, Θ.Κατσίχτης, Κ.Σέγκος και Χ.Ψυχογιός δήλωσαν τα παρακάτω:
Σας καλωσορίζουμε στο Live Session Ρομποτικής Χειρουργικής του 16ου ΕΣΦΙΕ. Σας μιλάμε αυτή τη στιγμή μέσα απο την πλέον μοντέρνα αίθουσα που έχει διαμορφώσει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το οποίο ευχαριστούμε εκ των προτέρων καθώς και τον Πρόεδρο κο Γ.Αποστολόπουλο για την ευγενική του προσφορά και συνεργασία.
 Βρισκόμαστε δίπλα στο νέο da Vinci Si, το μοναδικό ρομποτικό σύστημα στην Ελλάδα με στερεοσκοπική απεικόνιση High Definition.  Το daVinci Si βρίσκεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον Ιανουάριο του 2010 και αντιπροσωπεύεται στη χώρα μας από την εταιρεία Plus Medica, την οποία επίσης ευχαριστούμε για την ευγενική της χορηγεία.
Το da Vinci Si είναι ένα σύστημα τηλεχειρισμού master-slave (telemanipulator system), δηλαδή δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής των κινήσεων του χειρουργού από μία απομακρυσμένη κονσόλα, στο εσωτερικό του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο. Διαφέρει από τον κλασσικό ορισμό του "ρομπότ", ο οποίος περιλαμβάνει την έννοια των αυτόνομων κινήσεων. Το da Vinci δεν είναι αυτόνομο. Οι κινήσεις που πραγματοποιεί είναι ακριβής αναπαραγωγή των κινήσεων του χειρουργού.Τηλεχειρουργική είναι η χειρουργική που πραγματοποιεί ο χειρουργός σε κάποια απόσταση από τον ασθενή. Χάρη στις προηγμένες εφαρμογές τηλεπικοινωνίας, η τηλεχειρουργική είναι εφικτή από το έτος 2000 και μετά, ενώ στη χώρα μας ήρθε για πρώτη φορά το έτος 2006 με πρωτοπορία της ομάδας Κωνσταντινίδη, την οποία θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε λίγα λεπτά.  
Toν Ιούλιο του 2000 το FDA ενέκρινε τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci ® αναγνωρίζοντάς το ως πρότυπο σύστημα τηλερομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιεί εγχειρήσεις με ελάχιστο τραύμα στον οργανισμό του ασθενούς.  Το da Vinci ® παρέχει την ευελιξία των ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων σε λαπαροσκοπικό πεδίο. (Αρχίζει περιγραφή του ρομποτ, που πρέπει και να την εξηγείτε πάνω στο σύστημα)Το χειρουργικό Ρομπότ αποτελείται από τη κονσόλα χειρισμού (Surgical Console) και τον χειρουργικό πύργο (Surgical Cart) . Η κονσόλα διαθέτει οπτικό σύστημα που παρέχει πραγματική 3D απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας και τα χειριστήρια (masters) από τα οποία ο χειρουργός κατευθύνει τους βραχίονες.  Ο χειρουργικός πύργος (Surgical Cart) στηρίζει τους 4 βραχίονες κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να χειριστεί ευρύ φάσμα εργαλείων (ρομποτικό σύστημα 4 βραχιόνων).  Τα εργαλεία έχουν περιορισμένο αριθμό "χρήσεων" για διατήρηση της ακρίβειας των κινήσεων. 
Νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται συγχρόνως με τη ρομποτική, υπόσχονται σύντομα να συγχωνευθούν στις επόμενες γενιές των χειρουργικών ρομπότ.  Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της τεχνολογίας απτικής ανάδρασης (haptic feedback) που θα προσφέρει και την αίσθηση της αφής στον χειρουργό που παρασκευάζει τους ιστούς με τους ρομποτικούς βραχίονες.
Ένα άλλο ενδιαφέρον πεδίο έρευνας αποτελεί η συγχώνευση των εικόνων από τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς (αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας) με την εικόνα του εγχειρητικού πεδίου για χαρτογράφηση και καλύτερο διεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης (επαυξημένη πραγματικότητα – augmented reality). Η τελευταία αυτή τεχνολογία υπόσχεται να μας οδηγήσει στην εποχή της Διεγχειρητικής Πλοήγησης (Intraoperational Navigation), οταν η χειρουργική επέμβαση θα καθοδηγείται από ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα επεξεργάζεται όλα των δεδομένα από τον παρακλινικό έλεγχο του ασθενούς.  
Πρόσφατα, ομάδα από το John Hopkins, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω στο "αλφάβητο της χειρουργικής", κατά την οποία οι ερευνητές καταγράφουν όλες τις κινήσεις του χειρουργού που μεταφράζονται ψηφιακά στο da Vinci και προσπαθούν να απομονώσουν δομές (patterns) με απώτερο σκοπό να αποκρυπτογραφήσουν τη χειρουργική σκέψη κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης και αργότερα να προγραμματίζουν το ρομπότ να παρεμβαίνει ή να διορθώνει τον χειρουργό. 
Σημαντικοί παράγοντες στην ανάπτυξη ενός Προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής αποτελούν: η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας στις Επεμβάσεις Λαπαροσκόπησης καθώς και η υποδομή του Ιδρύματος που φιλοξενεί το Πρόγραμμα. Το προσωπικό του χειρουργείου θα πρέπει επίσης να ενημερωθεί εκτενώς και να προσαρμοστεί ανάλογα στην αρχική περίοδο λειτουργίας τουσυστήματος καθώς και στη διαδικασία εγκατάστασης - απεγκατάστασης που πρέπει να γίνεται πάντοτε με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες στο σύστημα. 
Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci είναι πραγματικά ευεργετικό εργαλείο για τον ασθενή και τους χειρουργούς όταν αυτό χρησιμοποιείται από έμπειρη, εξειδικευμένη και κατάλληλα εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα. ελάχιστα τραυματική χειρουργική (minimally invasive surgery) έχει επικρατήσει σήμερα ως η πλέον σύγχρονη φιλοσοφία στις περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και τεκμηριώνεται βιβλιογραφικά για τις περισσότερες από αυτές. Τα τελευταία 30 χρόνια η ελάχιστα τραυματική χειρουργική εφαρμόζεται επιτυχώς και στη γενική χειρουργική με τη μορφή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της συμβατικής λαπαροσκόπησης κυρίως διότι στοχεύει στο να ξεπεραστούν ορισμένοι από τους περιορισμούς των λαπαροσκοπικών τεχνικών.

Το πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής έγκειται κυρίως στην υψηλή ακρίβεια και το μικρό μέγεθος των εργαλείων, τη δυνατότητα αρθρωτών κινήσεων που μιμούνται τον ανθρώπινο καρπό και τη τρισδιάστατη, στερεοσκοπική απεικόνιση του εγχειρητικού πεδίου. Διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα τραυματικής μεθόδου η ρομποτική προσφέρει μικρότερη καταπόνηση και γρηγορότερη ανάρρωση, λιγότερες διεγχειρητικές απώλειες αίματος, ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος), μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών συμφύσεων, λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και ταχεία επάνοδο στην εργασία.
Επίσης η ρομποτική χειρουργική προσφέρει πλεονεκτήματα και για τον χειρουργό όπως πιο εργονομική θέση, αίσθηση ‘ανοικτής χειρουργικής’ για τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού, σταθερή  εικόνα  μέσω κάμερας, ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς, τοποθέτηση ραμμάτων με μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια στο εσωτερικό του σώματος, ευκολότερη εκμάθηση λαπαροσκοπικών σύνθετων επεμβάσεων και ελαχιστοποίηση φυσικής κόπωσης.